Kako odrediti količinu masti za podmazivanje i interval primjene?

Prvi korak u određivanju količine masti za podmazivanje ležajeva i intervala primjene je prikupljanje podataka o uvjetima u kojma se mast upotrebljava.

a) Količina masti

Potrebna količina masti za podmazivanje ležajeva izračuna se na način da se dimenzije ležaja, tj. njegova širina (B) i vanjski promjer (D) odrede u mm. Dimenzije pomnožimo te dobiveni rezultat pomnožimo sa koeficijentom 0.005. Krajnji rezultat predstavlja potrebnu količinu masti u gramima.

Pokazat ću vam na primjeru kugličnog ležaja tipa 6205 prikazanog na slici 1.

Lezaj6205.png

Slika 1.: Kuglični ležaj tipa 6205 (izvor)

Sa slike 1. očitavamo dimenzije ležaja, vanjski promjer D = 52 mm i širina B=15 mm.

Umnožak    D*B = 52 * 15 = 780 mm

Potrebna količina masti za navedeni tip ležaja iznosi: 780 * 0,005 = 3,9 g.

Masti se na tržištu prodaju u pakiranjima različitih veličina. Pretpostavimo da ste kupili mast koja se prodaje u pakiranju od 250 g. Praktičan način vaganja količine masti od 3,9 grama je stavljanje pakiranja masti na preciznu vagu i njeno izvlačenje špatulom dok vaga ne pokaže preostalu količinu masti umanjenu za količinu koja vam je potrebna. U ovom primjeru, uzmite pakiranje masti od 250 g, stavite ga na vagu i špatulom izvlačite mast dok precizna vaga ne pokaže 246,1 g (250 g – 3,9 g = 246,1 g).

b) Interval podmazivanja

Nakon što smo izračunali potrebnu količinu masti, potrebno je odrediti interval (frekvenciju) podmazivanja. Za određivanje navedenog intervala, potrebno je poznavati radne uvjete stroja, a to su: temperatura, uvjeti okoline u kojem stroj radi, položaj ležaja, vibracije te oblik nosivog elementa u ležaju. Ukoliko je prisutna viša temperatura, prašina i vlaga, biti će potrebno učestalije podmazivanje.

Ako je ležaj montiran na vertikalno postavljeno vratilo, mast će se brže trošiti što će opet zahtijevati učestalije podmazivanje. Povišene vibracije prilikom rada stroja dovode do razdvajanja baznog ulja i ugušćivača koji čine mast, pa će ulje više „bježati“ i na taj način će se konstanto smanjivati količina masti na ležaju. Nosivi element ležaja, u ovom primjeru kuglica, prilikom rada manje stvara naprezanje na površini masti, za razliku od valjčića koji stvara veće naprezanje masti. Svi opisani uvjeti izražavaju se preko faktora korekcije navedenih u tablici 1.

Tablica 1. Faktori korekcije ovisno o uvjetima rada i okoline

tblica faktora.PNG

Ukupni faktor korekcije se računa množenjem prethodno opisanih pojedinačnih faktora korekcije po formuli:

K = Ft x Fc x Fm x Fv x Fp x Fd

Ukupan faktor korekcije je bez dimenzijska veličina. Za ležaj tipa 6205 pretpostavimo da su prema nabrojenim radnim uvjetima potrebni faktori korekcije očitani iz tablice 1.:

– rad na temperaturi 40°C,  Ft = 1,0

– u okolini je prisutna gusta prašina koja nije abrazivna, Fc = 0,7

– u okolini je povremena prisutnost kondenzata, Fm = 0,4

– izmjerene vibracije u radu iznose 1,0 mm/s,  Fv = 1,0

– vratilo na kojem je montiran ležaj se nalazi u horizontalnom položaju,  Fp = 1,0

– ležaj ima kuglične elemente,  Fd = 10

Kada pomnožimo očitane faktore, dobit ćemo faktor korekcije

K = 1,0 x 0,7 x 0,4 x 1,0 x 1,0 x 10

K = 2,8

Interval podmazivanja se računa po formuli:

slika formule.png

 (Izvor: http://www.machinerylubrication.com)

pri čemu je:

T – vrijeme potrebno do sljedećeg podmazivanja (h)

K – ukupan faktor korecije

n – broj okretaja min-1

d – unutarnji promjer ležaja, mm

Uzmimo za potrebe izračuna da se radi o stroju čije se vratilo vrti brzinom 1500 min-1, dok sa slike 1. očitavamo unutarnji promjer ležaja d = 25 mm.

Interval podmazivanja će biti:

jednadzba.PNG

Interval podmazivanja iznosi 4947 h. Ukoliko rezultat podjelimo sa 24 h dobit ćemo broj dana između dva podmazivanja:

4947 h : 24 h = 206, 125 ≈ 206 dana

Zaključak

Na primjeru ležaja tipa 6205 izračunali smo da potrebna količina masti za podmazivanje iznosi 3,9 grama. Interval podmazivanja ovog ležaja je 206 dana kada treba dodati navedenu količinu masti.

Na koji način vršite podmazivanje ležajeva? Jeste li pravilno odredili potrebnu količinu masti za podmazivanje? Podijelite svoja sikustva u komentarima 🙂

2 misli o “Kako odrediti količinu masti za podmazivanje i interval primjene?”

Komentiraj